Duurzaam Walenburg

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de cultuur van Walenburg

Volgens het internationale klimaat akkoord, wat in 2015 door 195 landen werd ondertekend, moeten alle sportlocaties in 2050 CO2 arm zijn, dat betekend een CO2 reductie van 95% ten opzichte van 1990.

Wij zien ook de urgentie om dit doel zo snel mogelijk te halen, en hiermee ons steentje bij dragen aan een gezonde en veilige toekomst voor de volgende tennisgeneraties. Daarnaast bied meer aandacht voor duurzaamheid ook voordelen op de korte termijn via oplossingen die beter zijn voor onze gezondheid, leefomgeving, en gevoel van samenhorigheid.

Sinds begin 2021 hebben wij hiervoor een speciale Duurzaamheid Commissie opgezet, en we hopen hiermee een inspirerend voorbeeld te worden voor andere tennis clubs in Rotterdam. Via deze pagina en onze apps houden wij graag iedereen betrokken bij deze unieke reis. Wij willen een inclusieve ruimte bieden waar iedereen zich welkom voelt en onderdeel kan uitmaken van onze duurzame tennisclub.


Werkwijze – De Walenburg Fruitboom

Om dit ambitieus doel op te splitsen in concrete stappen hebben wij een virtuele fruitboom opgesteld van acties en ideeën. Sommige acties zijn relatief eenvoudig door te voeren (laag hangend fruit), terwijl andere een groter en langer verander proces met zich meebrengen (hoog hangend fruit). Op basis daarvan plannen we lange en korte termijn doelen en acties in. Deze fruitboom staat in de kantine en iedereen wordt aangemoedigd om mee te denken en ideeën op de boom toe te voegen!


Recente Acties

LED Lampen

Een van onze eerste acties was om alle oude lampjes die in de club hangen (het waren er 62!) vervangen met warme LED lampen. Deze gebruiken 6-8x minder energie en gaan ook nog 15x zo lang mee!

Upcycled Lounge bank

In plaats van een nieuw bankstel te kopen hebben wij er zelf een gemaakt van oude houten pallets. Het was een leuk weekend project en is nu een van de favoriete hoekjes van onze club.

Duurzaam Aankoopbeleid

Bij iedere nieuwe aankoop vragen wij of er een duurzaam alternatief is. Bijvoorbeeld schoonmaak middelen die minder schadelijk zijn, en tennisballen die langer meegaan.

Heeft u suggesties of constructieve feedback? Laat het ons weten!